Duikvaker nieuws
Stimon: ‘het oplossen van de maritieme puzzel is geweldig’

Stichting Maritiem Onderzoek Nederland (Stimon) komt op voor de belangen van wrakduikers en fungeert als gesprekspartner tussen de overheid en wrakduikers. ‘Als stichting ondersteunen we het inventariseren en lokaliseren van wrakken. Het oplossen van die maritieme puzzel is geweldig’, zegt Hans van der Weide als secretaris van de stichting.
Hans deelt zijn passie onder meer met voorzitter Bjorn Sloos en penningmeester Feiko Riemersma. ‘Het is leuk om die passie te delen met een grote groep’, zegt Bjorn. De Stichting komt daarmee niet alleen op voor de belangen, maar zorgt ook voor verbinding tussen wrakduikers. ‘Tijdens de Duikvaker beurs vertellen we bijvoorbeeld meer over de verschillende schepen en locaties voor wrakduikers.’ In het totaal zijn er 12 verschillende groepen duikers met duikschepen.
‘We springen overboord en weten nooit wat we tegenkomen’
Mooie minivakanties
Stimon is er zowel voor de recreatieve als de onderzoekende wrakduiker. ‘Het gaat om het avontuur: we springen overboord en weten nooit wat we tegenkomen. Het zijn eigenlijk mooie minivakanties in eigen land’, zegt Hans. Volgens hem hoef je niet naar Egypte om in een mooi gebied te duiken. ‘Je ontdekt het leven op een wrak. Het is als het ware een eilandje in de zee met sponzen, kreeften en krabben. Je ziet ontzettend veel leven en kunt de maritieme geschiedenis ontdekken.’
Veel wrakduikers zien het als een hobby om de maritieme geschiedenis van een wrak te achterhalen. ‘Amateurs zijn wat dat betreft de oren en ogen op dat gebied’, zegt Feiko. Zij steken vaak erg veel tijd en energie in het oplossen van deze puzzels. ‘Je komt vervolgens meer te weten over de missie van de scheepslieden. Het is prachtig om dat vervolgens door te vertellen aan nabestaanden. Dat is wat we leuk vinden’, zegt Bjorn.
Restricties
Toch is het achterhalen van de historie van een wrak niet altijd mogelijk. ‘Duikers moeten soms objecten meenemen voor onderzoeken, maar de wet maakt dat dit strafbaar is’, legt penningmeester Feiko uit. In 1983 ontstonden de eerste restricties voor duikers. ‘Met de komst van die wet is de stichting opgericht’, zegt Bjorn.
In 2016 is de erfgoedwet zo aangepast dat duikers vrijwel niets meer mogen. ‘Als je in 10 centimeter water iets ophaalt, ben je strafbaar. Terwijl je met een metaaldetector op het land overal aan de slag mag.’ Stimon wil hier graag verandering in brengen is daarom de laatste jaren steeds meer een eenheid gaan vormen naar buiten toe. ‘Het contact met de overheid is verbeterd. Ieder kwartaal gaan we om de tafel met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.’
Contact met de overheid
De stichting bespreekt nu de mogelijkheden van een algemene maatregel van bestuur op de Erfgoedwet. ‘Zo kunnen we ook toestemming krijgen om te voorkomen dat er voorwerpen van wrakken dreigen weg te spoelen in de Noordzee.’ Duikers mogen deze objecten dan meenemen en onderzoeken. ‘Dat is niet alleen in het voordeel van duikers, maar ook belangrijk om de Nederlandse onderwaterhistorie in kaart te brengen.’
Deel dit bericht
Tips om te lezen over Duikvaker
Sneller reizen van het vliegveld naar je favoriete duikresort Begin deze maand is de nieuwe brug van Cordova (Mactan) naar het zuiden van Cebu City geopend voor publiek. Dit is goed nieuws voor alle duikliefhebbers die naar een mooi resort op Bohol willen reizen. Kies je voor Amun Ini of één van de Magic Resorts? Je…
Lees verderPresentatie door: Renate Olie, marien ecoloog bij Stichting De Noordzee. Houdt zich voornamelijk bezig met windenergie op zee en de gevolgen hiervan voor de natuur. Tevens fanatiek wrakduikster. Het lijkt zo’n eindeloze grote open ruimte, maar schijn bedriegt. Onze Noordzee is één van de drukste zeeën ter wereld. Scheepvaart, visserij, defensie, recreatie, zandwinning, windmolens, olie- en…
Lees verderHeb jij een Olympus Tough om onder water foto’s mee te maken? Dan ben je zeker niet de enige! De camera is ontzettend populair voor onderwaterfotografie. Lekker compact, geweldige macrostand en waterdicht van zichzelf. De Olympus Tough heeft zoveel te bieden! Onderwaterhuis.NL zet de 5 meest populaire uitbreidingen voor je op een rijtje. 1. Een groothoeklens…
Lees verderTromgeroffel…… Nieuw op Duikvaker is de stand van Mijn Duikvakantie, de community voor vakanties met duiken en snorkelen. Tessa vertelt je graag in haar presentaties waarom Kaapverdië zo fantastisch is en wat de baai van Abu Dabbab in Egypte zo bijzonder maakt. Het kan trouwens ook een andere bestemming zijn waarover je reisinspiratie wilt ontvangen.…
Lees verderHét nieuwe adres voor onderhoud aan je duikmaterialen Scuba-Academie en Dive Supplies Holland slaan de handen ineen. Met trots presenteren zij Scuba Reparatie & Service. Combineer de ruim 50 jaar ervaring in de duikwereld die Cees den Toom en Jan Grootaert samen hebben, en je hebt Scuba Reparatie & Service. Onder deze nieuwe naam werken Scuba-Academie…
Lees verderInformatie Duikvaker
Openingstijden
4 februari 2023 van 10.00 - 18.00 uur
5 februari 2023 van 10.00 - 17.00 uur
Locatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten
Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company
info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl • 030 6666358
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01