Duikvaker nieuws

Jongeren binden aan de duiksport: Ideeën voor succesvolle jeugdparticipatie

Little girl with flippers and goggles for ssnorkling on the beach

Op Duikvaker vind je 2 dagen lang alles wat met de duiksport te maken heeft. Onderwaterfotografie, duikopleidingen, reizen naar mooie duikbestemmingen, mooie duikmaterialen en nog veel meer. Bovendien worden er de hele dag presentaties gegeven over alles wat met de duiksport te maken heeft. Expo Houten is dus eigenlijk de perfecte plek om jongeren te betrekken bij de duiksport. Daarom zal Duikvaker de komende jaren ook een jeugdprogramma organiseren.

Het belang van jongeren in de duiksport

Het engageren van jongeren bij de duiksport is niet alleen belangrijk voor de individuele duikverenigingen, maar ook voor de duikgemeenschap in zijn geheel. Jongeren brengen nieuwe energie, frisse ideeën en potentieel toekomstig leiderschap met zich mee. Door jongeren actief te betrekken bij de duiksport, kunnen we de duikgemeenschap laten groeien en de passie voor duiken doorgeven aan de volgende generaties.

In dit artikel delen we nuttige inzichten, tips en strategieën om jongeren actief te betrekken bij de duiksport en hen te inspireren om de onderwaterwereld te ontdekken.

Child snorkeling Young boy wearing diving mask and snorkel swimming under water

Hoe kunnen we jongeren interesseren in duiken?

Onderzoek toont aan dat slechts 56% van de kinderen van 12 jaar en ouder lid is van een sportclub, terwijl slechts 40% de aanbevolen dagelijkse bewegingsrichtlijnen haalt [1]. Bovendien brengen jongeren gemiddeld 10,4 uur per dag zittend door [1]. Het is duidelijk dat er uitdagingen zijn om jongeren bij sportactiviteiten te betrekken, waaronder de duiksport.

Motivatie en betrokkenheid bevorderen

Als je jongeren wilt laten duiken en hen daarna bij de sport wilt houden, moet je hun motivatie en betrokkenheid stimuleren. Interviews hebben aangetoond dat plezier, sociale interactie en gezondheidsvoordelen belangrijke drijfveren zijn voor blijvende sportparticipatie [1]. Om dit te bereiken, is het cruciaal om activiteiten aan te bieden die jongeren aantrekkelijk vinden en hen de kans geven om sociale relaties op te bouwen binnen de duikgemeenschap.

Creëer een jeugdvriendelijke omgeving

Het scheppen van een jeugdvriendelijke omgeving speelt een belangrijke rol bij het engageren van jongeren bij de duiksport. Hier zijn enkele strategieën die verenigingen kunnen toepassen:

  1. Bevorder inclusiviteit Zorg ervoor dat de duiksport toegankelijk is voor jongeren van verschillende achtergronden en niveaus. Stimuleer diversiteit en zorg ervoor dat alle jongeren zich welkom voelen binnen de duikgemeenschap.
  2. Ouderlijke betrokkenheid Betrek ouders bij de duikactiviteiten van hun kinderen. Organiseer informatieve bijeenkomsten voor ouders en moedig hen aan om actief betrokken te zijn.
  3. Zelfvertrouwen opbouwen Bied trainingen en programma’s aan die het zelfvertrouwen van jongeren versterken. Zorg ervoor dat ze zich bekwaam.
  4. Plezier en avontuur Organiseer leuke duikactiviteiten en evenementen die jongeren aanspreken. Denk aan spelvormen die je onder water kan doen, nachtduiken of een weekendje weg naar Zeeland.
  5. Informatie en bewustwording Informeer over het onderwaterleven, veiligheid tijdens het duiken en het belang van natuurbescherming. Jongeren zullen zich meer betrokken voelen bij de duiksport als ze begrijpen hoe ze een positieve impact kunnen hebben op de onderwaterwereld.
Little boy with diving mask and fins go swim at beach

Praktische middelen en samenwerkingen

Duikverenigingen kunnen verschillende praktische middelen en samenwerkingsverbanden gebruiken om jongeren te engageren en te behouden.

  1. Jeugdvriendelijke activiteiten Ontwikkel een gevarieerd aanbod van jeugdvriendelijke duikactiviteiten, zoals snorkeltours, introductieduiken en speciale jeugdduikcursussen. Deze activiteiten kunnen jongeren de kans geven om de duiksport te verkennen en te ontdekken of het bij hen past.
  2. Samenwerking met scholen en instanties Werk samen met scholen en andere jeugdgerelateerde instanties om de duiksport te promoten. Organiseer bijvoorbeeld proefduiken als onderdeel van de sportlessen of werk samen met jeugdorganisaties om gezamenlijke evenementen te organiseren.
  3. Online aanwezigheid Zorg voor een duidelijk online aanwezigheid van de duikvereniging. Creëer een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website waar jongeren informatie kunnen vinden over duikactiviteiten, evenementen en cursussen. Benut ook sociale media om jongeren te bereiken en te betrekken bij de duikgemeenschap.
  4. Rolmodellen Zet ervaren duikers in als rolmodellen voor jongeren. Dit kan jongeren inspireren en hen begeleiden bij hun duikavontuur.

[1] https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/overzichtsartikel-jongeren-binden-en-behouden-bij-sport/

[2] https://knsb.nl/interessant/hoe-bind-en-behoud-je-jongeren/

[3] https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/invloed-van-buitenaf-jongeren-binden-en-behouden-bij-de-sport-tips/

[4] https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?jongeren-binden-en-behouden-bij-de-sport&kb_id=17230

[5] https://www.careerwise.nl/young-professionals-en-werk/leidinggeven-aan-young-professionals/de-formule-voor-het-binden-boeien-van-jongeren/

Deel dit bericht

Tips om te lezen over Duikvaker

IMG

De Magie van de Onderwaterwereld: Redenen om de Duikvaker Beurs te Bezoeken!

9 augustus 2023

Er is een unieke wereld vol wonderen die ons voortdurend roept. Deze wereld bestaat niet in onze dromen, maar net onder het oppervlak van de oceanen, zeeën en meren. Kun je Duiken, dan heb je toegang tot de poort naar deze altijd boeiende wereld. Of je nu een beginnende duiker bent die z’n eerste stappen…

Lees verder
Little girl with flippers and goggles for ssnorkling on the beach

Jongeren binden aan de duiksport: Ideeën voor succesvolle jeugdparticipatie

29 juni 2023

Op Duikvaker vind je 2 dagen lang alles wat met de duiksport te maken heeft. Onderwaterfotografie, duikopleidingen, reizen naar mooie duikbestemmingen, mooie duikmaterialen en nog veel meer. Bovendien worden er de hele dag presentaties gegeven over alles wat met de duiksport te maken heeft. Expo Houten is dus eigenlijk de perfecte plek om jongeren te…

Lees verder
Bonaire dive sites Sticker

Dive-sticker voor het duiklogboek

25 oktober 2022

Vergroot de beleving van je duikvakantie met de zelfklevende afbeeldingen van Dive-Sticker.com. Met afbeeldingen van verschillende vissen, wrakken of planten per duiklocatie. Met zowel Duitse als Latijnse namen. Je kunt momenteel kiezen uit 18 verschillende duikplekken wereldwijd. Ook voor speciale gelegenheden zoals “in het water springen zonder vinnen” bestaat een passende sticker in de vorm…

Lees verder
Ocean Reef

Ocean Reef ook in 2023 op Duikvaker

3 oktober 2022

Dat was leuk! Tijdens ons bezoek aan Interdive kwamen we Rene Huisman van Ocean Reef tegen. Ocean Reef introduceerde tijdens Duikvaker 2022 het nieuwe Neptune III volgelaatsmasker. Tijdens Duikvaker 2023 kunnen we nog meer nieuws verwachten.

Lees verder

Hoe word je Brandweerduiker?

23 januari 2018

Het grootste deel van het brandweerwerk speelt zich af op het land, maar de brandweer heeft ook een ‘natte’ specialisatie: waterongevallenbestrijding. Dit houdt in: het redden van mensen (en dieren) uit het water. Als lid van het duikteam kun jij het verschil maken tussen reddingen of berging. Brandweerduikteams zijn de meest gespecialiseerde vorm van waterongevallenbestrijding.…

Lees verder

Informatie Duikvaker

Openingstijden

3 februari 2024 van 10.00 - 18.00 uur

4 februari 2024 van 10.00 - 17.00 uur

Locatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company

info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl • +31 30 6666 358
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01