Programma Duikvaker 2024

Ghost Diving

Pascal van Erp
Cor Kuyvenhoven

Zaterdag

15:00

Stage 1

Dit kan je verwachten

Van Passie tot Missie
Pascal van Erp, gestart met duiklessen in 2005, ontdekte al snel de impact van verloren vistuig op de Noordzee. Zijn ervaringen met het wrakduiken en de confrontatie met onderzeese afval leidden tot een diepere betrokkenheid bij mariene milieubescherming.

Oprichting Ghost Diving
Ghost Diving, oorspronkelijk Ghost Fishing, werd opgericht na Van Erp's jarenlange inspanningen met 'Duik De Noordzee Schoon'. Deze organisatie richt zich op het verwijderen van verloren visnetten en bevordert het bewustzijn over het probleem van 'spookvissen'. Het team bestaat uit technische duikers, die strenge opleidings- en veiligheidsnormen volgen.
Het Probleem van Verloren Vistuig
Van Erp benadrukt de ernst van het probleem van verloren vistuig in de Noordzee. Deze netten blijven vissen vangen en vormen een grote bedreiging voor het mariene leven. Hij onderstreept dat het verwijderen van deze netten essentieel is.

Berging en Hergebruik
Ghost Diving gebruikt voornamelijk hefballonnen om netten te bergen. De ingezamelde netten worden afgevoerd en gerecycled, vaak in samenwerking met Stichting Healthy Seas en andere partners, die het nylon hergebruiken voor nieuwe producten.

Internationale Uitbreiding
Ghost Diving is inmiddels actief in 19 landen. De organisatie groeide uit tot een internationaal netwerk van duikteams die zich inzetten voor de verwijdering van onderwaterafval.

Relatie met Vissers en Veiligheid
Aanvankelijk stuitte Ghost Diving op weerstand van vissers, maar in de loop der tijd is er meer begrip en samenwerking ontstaan. Veiligheid is een kernaspect van hun operaties, waarbij teamwerk en gestandaardiseerde procedures centraal staan.

Bijdragen als Duiker
Van Erp benadrukt dat niet alleen duikvaardigheden, maar ook teamwerk en het vermogen om in moeilijke omstandigheden te opereren, cruciaal zijn voor deelname aan Ghost Diving-projecten.

Moderne Technieken en Samenwerking
Ghost Diving maakt gebruik van drones voor onderzoek en werkt samen met organisaties zoals Deep Trekker en MIRMI. Ze werken ook samen met lokale partners en andere milieugroepen.
Trots op Project Journey to Ithaca
In 2021 verwijderde Ghost Diving 76 ton afval van een verwoeste aquacultuur op Ithaca, een project dat veel indruk maakte op de lokale gemeenschap en de Griekse overheid.

Presentatie op Duikvaker
Van Erp zal tijdens Duikvaker inzicht bieden in de werkwijze van Ghost Diving, hun recente projecten, en hoe ze deze veilig uitvoeren.

Over Ghost Diving en Healthy Seas
Ghost Diving is uitgegroeid tot een overkoepelende organisatie met 19 chapters wereldwijd. Hun schip, MAKO, wordt gebruikt voor activiteiten op de Noordzee. Healthy Seas focust op het hergebruik van geborgen materialen, onderverdeeld in recycling, upcycling en regeneratie.

Lees het interview

Deel dit bericht

Cor Kuyvenhoven Highres

Pascal van Erp

Informatie Ghost Diving
Stichting Ghost Diving is de overkoepelende organisatie achter inmiddels 19 chapters. Sommige van deze chapters zijn ook net zoals wij, een entiteit, meestal een stichting of non-profit organisatie. We zijn actief over de hele wereld, ook in landen waar geen chapter actief is. Onze projecten worden meestal bedacht vanuit informatie over locaties waar problemen zijn ontstaan door verloren vistuig. Onze eigen boot MAKO is een gemotoriseerde dual-motor catamaran en wordt gebruikt voor activiteiten op de Noordzee.
www.ghostdiving.org

Healty Seas
Binnen Healthy Seas kunnen we het hergebruik van materialen onderverdelen in drie categorieën: Recycling, Upcycling en Regeneratie. De eerste is het hergebruik van de ruwe materialen. Meestal versnipperd of versmolten, de tweede betekent dat het vistuig in de originele vorm wordt hergebruikt in een alternatief product. Bij de derde wordt het materiaal (Nylon) met een chemisch proces teruggebracht naar de originele basis en wordt hier vervolgens weer nieuw garen van gemaakt.

Informatie Duikvaker

Openingstijden

1 februari 2025 van 10.00 - 18.00 uur

2 februari 2025 van 10.00 - 17.00 uur

Locatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company

info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01