Programma Duikvaker 2022 Zondag 3 april

THEATER 1 - Zondag 3 april

11.00 uur

Internship in het buitenland voor aankomende Instructeurs Chris Azab

Als nieuwe duikinstructeur ervaring opdoen in het buitenland? Dat kan. Emperor Divers biedt dit aan in zowel Egypte, Malediven en in Indonesië. Verblijf in Sharm el Sheikh voor je internship of op een van de prachtige live aboard boten van Emperor om de mooiste duikstekken aan te doen. Je krijgt een geweldige ervaring als instructeur in de vier weken van het internship. Het verandert je leven totaal en het geeft je ook de kans om wellicht uitgekozen te worden om voor Emperor te werken.

11.30 uur

Diving with a difference in Noord-Sulawesi Pim van Schendel

Duiken van rondom Noord-Sulawesi en alle beste duik stekken ontdekken door een combinatie van 2 resorts te doen: Lumbalumba Resort en Pulisan Resort. Door deze 2 resorts te combineren kun je de 3 hotspots van Noord-Sulawesi beduiken: Bunaken, Bangka en Lembeh Strait. We nemen je mee op een ontdekkingsreis van gigantische schildpadden tot super macro en alles wat er tussen zit.

12.00 uur

Risicobewust duiken - hoe gaat u om met duikrisico's? Francis Bouman

Bianca zal u aan de hand van een praktijkvoorbeeld meenemen in de toepassing van risicomanagement technieken in de duiksport. Samen gaat u tijdens de presentatie interactief een risicoanalyse uitvoeren en bepalen hoe verantwoord daarmee kan worden omgegaan voor, tijdens en na de duik.

12.30 uur

Adaptive Techniques workshop Chris Azab

Wil jij weten hoe het is om met een buddy met een beperking te duiken? In deze actieve workshop ga je dit zelf beleven. Want ook al heeft je buddy een beperking, dan kun je vaak toch gewoon samen duiken. Het is verrassend om te ervaren dus kom en doe mee met deze geweldige Adaptive Techniques workshop. Iedereen wordt ingezet en zal een rol krijgen.

13.00 uur

Duiken in Indonesië Flip Stoltenborgh

Duiken in Indonesië. Met meer dan 17.000 eilanden is Indonesië een Walhalla voor de duikliefhebbers. Van Pulau Weh tot Triton Bay heb je de keuze uit zo’n 1.000 bekende duikstekken en ontelbaar nog niet bekende spots. Merapi heeft een compleet aanbod van duikresorts, en liveaboards over de hele archipel. Tijdens de presentatie geven we vooral tips wat je waar en wanneer kunt verwachten, hoe je daar kunt komen en over welke duikervaring je voor die plaatsen nodig hebt.
https://www.merapi.nl/indonesie#DUIKEN

13.30 uur

Ontdek geluiden onder water Maikel Wagemans

Heb je altijd al willen weten wat het knisperende geluid op koraalriffen is? Of hoe de lokroep van Nemo klinkt? Wist je dat walvissen met elkaar kunnen communiceren over afstanden die de halve wereld bestrijken? En dat geluid gebruikt kan worden om verlaten koraalriffen weer to leven te wekken? Of ben je benieuwd hoe een buitenboordmotor of windmolenpark voor het onderwaterleven klinken? Kom dan zeker luisteren! Maikel Wagemans neemt je mee in een avontuur wat er onderwater allemaal te horen is.

14.30 uur

Alles wat je wil weten over duiklampen Frans de Pater

Frans is een bevlogen duiker, en samen met Marjolein van Laere is hij eigenaar van Anchor Diving B.V., de Europese importeur van Anchor Dive Lights uit Ierland en Cressi. Tijdens Duikvaker vertelt hij alles over duiklampen.

15.00 uur

Duiken in Abu Dabab Tessa Castelijns

Hier wil jij naar toe: de baai van Abu Dabbab in Egypte
Tussen Port Ghalib en Marsa Alam ligt een uniek strand aan een levendige baai die thuisbasis is voor groene schildpadden en 2 van de 7 zeekoeien die er in de Rode Zee leven. Of je er nu een dag wilt verblijven vanuit jouw resort elders in de regio of in één van de 3 hotels verblijft, het staat garant voor een heerlijke dag om te duiken en snorkelen. Ontdek de 6 duikprofielen op het huisrif, de duikstekken op 10 min. varen met speedboot en zelfs het indrukwekkende Elphinstone ligt op 20 minuten. Wordt dit de volgende bestemming voor jouw duikvakantie in Egypte?   

De presentatie wordt gegeven door Tessa van Mijn Duikvakantie, de community waar je inspiratie vindt voor jouw duikreis.

THEATER 2 - Zondag 3 april

11.00 uur

Duikongeval? Melden moet! Hans Verhijden

Waarom is het melden van een dukincident of -ongeval belangrijk en wat kan je er als individuele duiker, instructeur of vereniging mee?

11.30 uur

Verbeter je onderwaterfoto's Ron Offermans

Elke onderwaterfotograaf heeft wel eens een foto gemaakt waar hij super tevreden over is en waar hij veel positieve reacties over krijgt. Toch is het soms moeilijk om daarna weer een foto te maken die ook aan dezelfde normen voldoet. Vaak spreek je dan van een Lucky shot. Als je niet meer alleen wilt zijn overgeleverd aan die sporadische Lucky shots moet je proberen inzicht te krijgen in de aspecten die een gewone standaard opname promoveren tot een geweldige opname.

Het is niet alleen een kwestie van gevoel of geluk. Er zijn een aantal regeltjes en hulpmiddelen die een leidraad kunnen geven om in elke situatie een betere onderwaterfoto te maken. Zowel technisch als compositorisch.

Tijdens de presentatie zal Ron Offermans een tipje van de sluier oplichten en een aantal tips en tricks geven waarmee je, of meteen mee aan de slag kunt, of die je in iedere geval inzicht geven waar je op moet letten.

12.15 uur

Duiken op Kaapverdië Tessa Castelijns

Ontdek het best bewaarde geheim van de Atlantische Oceaan. De 10 eilanden van Kaapverdische archipel zijn puur en vooral zeer morabeza: open, vriendelijk en relaxt. Laat je verrassen door de grote scholen met vis, de vele soorten frogfish, trompettisten, kreeften, pelagische vissen, roggen en verpleegsterhaaien. Kaapverdië is klaar om ontdekt te worden. Door jou!

De presentatie wordt gegeven door Tessa van Mijn Duikvakantie, de community waar je inspiratie vindt voor jouw duikreis.

13:00 uur

Hoe word je een PADI professional? Berdi Boeve

Omschrijving volgt

13.30 uur

Waar moet je op letten bij het kiezen en aanschaffen van een rebreather? Pim van der Horst

Het aantal verschillende rebreathers dat je nu kunt kopen is de laatste jaren flink gestegen. Maar de ene rebreathers is de andere niet. Wat zijn de verschillen tussen de rebreathers en waar moet je op letten bij de keuze en de aanschaf van rebreather?

14:00 uur

Onder water in de Noordzee van stichting Duik De Noordzee Schoon Sven Middelkoop

Laat je verrassen door de rijkdom aan leven op- en rond de wrakken in de Noordzee! Tijdens deze presentatie wordt met uniek foto- en filmmateriaal de pracht van de Noordzee getoond en het werk van stichting Duik De Noordzee Schoon toegelicht.

Sven Middelkoop , zelf actief deelnemer aan de Noordzee expedities, neemt je tijdens een presentatie van ca. 30 min. mee op ‘reis’ langs de historie van de Noordzee en bijzondere gebieden zoals de Doggersbank en de Borkumse Stenen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de bewoners van de wrakken en het werk van de duikers van stichting Duik De Noordzee Schoon.

14.30 uur

Scheepswrakken, goud & koppensnellers Vic Verlinden

Vic Verlinden vertelt over zijn boek. Een waargebeurd verhaal van 45 jaar duiken naar scheepswrakken in grotten en verlaten mijnen. Hij was ook de eerste Belgische duiker die het Viroit grot systeem in Albanië verkende.

15.30 uur

NOB Lezersreizen naar Maratua en Raja Ampat - Indonesië Flip Stoltenborgh

NOB Lezersreizen naar Maratua en Raja Ampat
Samen met de Nederlandse Onderwatersport Bond NOB organiseert Merapi twee lezersreizen naar Indonesië.

De lezersreis naar Maratua, Oost-Kalimantan is van 14 tot en met 27 mei. Er wordt gedoken in de Derawan archipel met eilandjes en atollen als Maratua, Kakaban en Sangalaki. Samen met onderwaterbiologiespecialis Rob Kool ontdek je het rijke onderwaterleven met mantaroggen, verschillende haaisoorten, zeeschildpadden, diverse kleurrijke koralen en tal van macro-objecten. Ook ga je op onderzoek in de ondiepere wateren nabij de mangroves. Tijdens de duiktrip kun je het NOB brevet Specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd behalen.
https://www.merapi.nl/reis_optie/duikreis-maratua-oost-kalimantan-mei-2022

In november van dit jaar gaat de lezersreis naar het duikersparadijs Raja Ampat in West-Papua. Hier wordt vooral gedoken in de Dampier Strait, met bekende en befaamde duikstekken als Cape Kri, Blue Magic, Arborek Jetty en Manta Sandy. De diversiteit van de Raja Ampat zeetuinen is zó groot dat het nauwelijks in een paperback is samen te vatten. Tijdens deze reis gaat NOB videospecialist Klaudie Bartelink mee en brengt ze je alle kneepjes bij om mooie video’s te maken van je duiken.
https://www.merapi.nl/reis_optie/duikreis-raja-ampat-november-2022

Tijdens de presentatie komen ook mogelijkheden aan de orde om je reis te verlengen, zowel boven als onder water.

Thematafel 1 - Zondag 3 april

11.00 uur

Blackwater Diving Raymond Wennekes

12.00 uur

Een snoot? Gebruik 'm goed! René Weterings

13.00 uur

Onderwaterfotografie voor beginners Edwin van der Sande

14.00 uur

Fotograferen met de smartphone Ron Offermans

15.00 uur

Onderwaterbiologie: Zeenaaktslakken Bas en Mirjam van der Sanden

Thematafel 2 - Zondag 3 april

10.30 uur

Duiken in grotten Ferry Schram

11.30 uur

Onderwaterbiologie: Meer zien? Dat kan! Bas en Mirjam van der Sanden

12.30 uur

Critters ontdekken en meer Pim van Schendel

13.30 uur

Vintechnieken voor elke duiker Ferry Schram

14.30 uur

Filmen, zo doen zij het! Jeroen Thoolen en René van der Laan

Sea & Sea Stand 404 - Zaterdag 2 april

Sea & Sea Ambassadors vertellen hun geheimen!

 

Sea & Sea onderwaterfotografie, voornamelijk bekend door zijn hoogwaardige  kwaliteit onderwaterflitsers, staat dit jaar groter dan ooit tevoren op de Duikvaker. Midden op de stand is een speciale plaats ingericht voor een kennismaking met de vaardigheden van de medaille winnende onderwaterfotografen. Elk uur zal een van deze kampioenen een korte presentatie geven over een specifiek onderwaterfotografie onderwerp. Of je nu starter bent in de onderwaterfotografie en wat handvaten wil om verder te komen of je bent ervaren en wil graag de kneepjes van de onderwaterfotografie leren, kom langs en laat je inspireren. Er is genoeg gelegenheid voor persoonlijk contact en vragen. Welkom op stand van Sea & Sea.   

11.00 uur

Model / Studio fotografie onderwater Rob Aarsen

12.00 uur

Creatieve onderwaterfotografie Henny Blokvoort

13.00 uur

Compositie onder controle Peter Boots

14.00 uur

Het verhaal achter de winnende foto René Weterings

15.00 uur

Fotograferen met Snoots op je flitser Raymond Wennekes

Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company

info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl • 030 6666358
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01