Ocean Reef: volgelaatsmaskers zijn de toekomst, ook voor recreatieve duikers

Ocean-Reef_IDM

René Huisman, wereldwijd Training Manager bij Ocean Reef, weet het zeker: de IDM-maskers (Integrated Diving Masks) of volgelaatsmaskers zijn de toekomst. Op alle punten in ons leven proberen we het onszelf immers comfortabeler, veiliger en plezieriger te maken.

“Gek toch,” zegt René. “Nergens hebben de ontwikkelingen stilgestaan, behalve in de duiksport. De meeste recreatieve duikers gebruiken nog steeds een halfgelaatsmasker zoals dat in de tijd van Cousteau ook al bestond.” Bij een groot deel van de sportduikers bestaat er verzet tegen de IDM-maskers, terwijl het voor beroepsmatige duikers niet meer dan normaal is om het gehele gelaat te bedekken. “De technologie is er – gebruik het.”

Comfort en veiligheid

Een IDM-masker staat voor comfort, veiligheid en communicatie. Ja, het is een andere manier van duiken, geeft René toe. “Maar bedenk eens wat de voordelen zijn!” De natuurlijke ademhaling bijvoorbeeld. Met een volgelaatsmasker adem je door de neus in en door de mond uit – automatisch, net zoals boven water. «Je ademt vanuit de buik en je longcapaciteit om zuurstof op te nemen is daardoor groter. Je gaat rustiger ademhalen, waardoor duiken ook minder inspanning kost.”

Je krijgt geen koud water in je gezicht en klaren gaat met dit masker een stuk makkelijker omdat de druk in de sinussen gelijk is aan de omgevingsdruk: “Vergelijk het maar met vliegen”. En gaat René verder… het masker beslaat niet en het loopt niet vol, zoals een ‘gewoon’ masker. Je kaakspieren kunnen ontspannen want je hoeft de tweede trap niet in je mond te houden. “En hij kan dus ook niet uit je mond vallen. Zelfs als er iets gebeurt, krijg je onverminderd lucht – gebeurt dit met een reguliere tweede trap, dan wordt dat je onder water fataal.” 

Spraakcommunicatie

Een heel groot voordeel is de mogelijkheid van spraakcommunicatie – tussen de duikers onderling, maar ook tussen duiker en de kant. “Veel sportduikers roepen meteen dat de stilte onder water zo fijn is,” vertelt René. “Maar bedenk eens hoeveel makkelijker en efficiënter een duikinstructeur kan werken?” Waar een conventionele duiker met hand-, licht- en lijnsignalen, geluid en een schrijfleitje beperkt is in zijn communicatie, kan een IDM-duiker die gebruikmaakt van een communicatiemodule in luttele woorden aangeven wat er te zien is, wat het probleem is of wat een cursist anders moet doen. “Zeker tijdens een duikopleiding scheelt deze vorm van communicatie kostbare minuten.” En vult René aan: “Je hoeft echt niet de hele duik door te praten!“

René besluit: “De IDM-maskers verdienen ook in de recreatieve sector een kans! Volg een clinic of doe een proefduik en ervaar zelf de voordelen van de volgelaatsmaskers.” Het is een kwestie van wennen…

Ocean Reef staat van 31 januari tot en met 2 februari 2020 op Duikvaker.

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Deel dit bericht

Tips om te lezen over Duikvaker

Ocean Reef: volgelaatsmaskers zijn de toekomst, ook voor recreatieve duikers

7 oktober 2019

René Huisman, wereldwijd Training Manager bij Ocean Reef, weet het zeker: de IDM-maskers (Integrated Diving Masks) of volgelaatsmaskers zijn de toekomst. Op alle punten in ons leven proberen we het onszelf immers comfortabeler, veiliger en plezieriger te maken. “Gek toch,” zegt René. “Nergens hebben de ontwikkelingen stilgestaan, behalve in de duiksport. De meeste recreatieve duikers gebruiken nog…

Lees verder