Duikvaker nieuws
Hoe word je Brandweerduiker?

Het grootste deel van het brandweerwerk speelt zich af op het land, maar de brandweer heeft ook een ‘natte’ specialisatie: waterongevallenbestrijding. Dit houdt in: het redden van mensen (en dieren) uit het water. Als lid van het duikteam kun jij het verschil maken tussen reddingen of berging.
Brandweerduikteams zijn de meest gespecialiseerde vorm van waterongevallenbestrijding. De duikploegen van de brandweer hebben twee kerntaken: oppervlakteredding en duiken.
Als oppervlakteredder kun je personen op een afstand van maximaal 200 meter uit de kant redden. Hierbij gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een ‘droogpak’ dat je isoleert van het water, een veiligheidslijn, een reddingvest en eventueel een redplank.
Bevindt een slachtoffer zich buiten het zicht in water dieper dan anderhalve meter, dan kun je als opgeleid en getraind brandweerduikteam alleen nog een redding uitvoeren. In beschermende duikkleding en duikuitrusting kun je als brandweerduiker tot maximaal 15 meter diepte veilig werken.
Wanneer word je als brandweerduiker ingezet?
Een brandweerduikteam wordt gealarmeerd bij meldingen van te water geraakte personen of voertuigen. Behalve voor redding in acute situaties worden duikers soms ook ingezet voor het zoeken naar vermiste personen in het water en sporadisch ook voor het zoeken naar vermiste goederen of bewijsmaterialen van een misdrijf. Uitgezonderd is het zoeken naar vuurwapens, omdat het risico daarvan voor de duikers te groot is.
Als brandweerduiker werk je volgens vaste procedures binnen het duikteam samen met de tankautospuit. Je voert opdrachten uit van de duikploegleider en geeft je bevindingen aan hem door via de spraakcommunicatie.
Waaruit bestaat de uitrusting van een brandweerduiker?
Als brandweer duikteam beschik je over een speciaal voor deze taak ingericht voertuig, waarin zich de duikuitrusting en ondersteunende materialen bevinden. De duikpakken, die de duikers volledig isoleren van het water, worden meestal al op de kazerne aangetrokken. Zo gaat geen kostbare tijd verloren met omkleden op de plaats des onheils. In het voertuig bevinden zich onder andere de duikset met volgelaatsmasker en ademluchtfles, communicatieapparatuur en verder materialen als een haspel met 50 meter lijn, reddingbrancards, een ladder en isolatiedekens voor slachtoffers.
Hoe wordt je brandweerduiker?
Je moet beschikken over een werk- en denkniveau op ten minste VMBO-niveau. Ook moet je voldoen aan de eisen gesteld in het examenreglement voor de opleiding en je moet minimaal 18 jaar. Een fysieke- en duikmedische keuring is een vereiste.
Deel dit bericht
Tips om te lezen over Duikvaker
Vergroot de beleving van je duikvakantie met de zelfklevende afbeeldingen van Dive-Sticker.com. Met afbeeldingen van verschillende vissen, wrakken of planten per duiklocatie. Met zowel Duitse als Latijnse namen. Je kunt momenteel kiezen uit 18 verschillende duikplekken wereldwijd. Ook voor speciale gelegenheden zoals “in het water springen zonder vinnen” bestaat een passende sticker in de vorm…
Lees verderDat was leuk! Tijdens ons bezoek aan Interdive kwamen we Rene Huisman van Ocean Reef tegen. Ocean Reef introduceerde tijdens Duikvaker 2022 het nieuwe Neptune III volgelaatsmasker. Tijdens Duikvaker 2023 kunnen we nog meer nieuws verwachten.
Lees verderHet grootste deel van het brandweerwerk speelt zich af op het land, maar de brandweer heeft ook een ‘natte’ specialisatie: waterongevallenbestrijding. Dit houdt in: het redden van mensen (en dieren) uit het water. Als lid van het duikteam kun jij het verschil maken tussen reddingen of berging. Brandweerduikteams zijn de meest gespecialiseerde vorm van waterongevallenbestrijding.…
Lees verder5 Redenen om de stand van Onderwaterhuis.NL te bezoeken op Duikvaker Ook dit jaar staat Onderwaterhuis.NL weer met een hele grote stand op het Duikvaker-feest in Houten op 3 en 4 februari. De aftrap van het nieuwe duikseizoen. 5 Redenen waarom je hun stand, direct bij de ingang van hal 1, zeker moet bezoeken. 1)…
Lees verderLeuke mensen, interessante onderwerpen aan de DuikeninBeeld-thematafels op Duikvaker! Schuif eens aan bij onderwaterfotograaf Ron Offermans en leer meer over de nieuwste technieken binnen de onderwaterfotografie. Onderwaterfotograaf Ron Offermans, onder andere auteur van het Handboek digitale onderwaterfotografie en bedenker van de Dynamische foto-expo op de stand van DuikeninBeeld, vertelt je op Duikvaker 2018 meer over…
Lees verderInformatie Duikvaker
Openingstijden
3 februari 2024 van 10.00 - 18.00 uur
4 februari 2024 van 10.00 - 17.00 uur
Locatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten












Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company
info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl • +31 30 6666 358
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01