Duikvaker nieuws

Groene Stad Achter De Duinen

Lia van Nieuwenhuizen heremiet met naam

Deze foto is van twee Heremietkreeften die aan onze kust tussen de stenen van golfbrekers leven en is gedoneerd door onderwaterfotografe Lia van Nieuwenhuizen voor de realisatie van de natuurdocumentaire ‘Groene Stad Achter De Duinen’.

Lia van Nieuwenhuizen was “Best Runner-Up” tijdens de Nederlandse kampioenschappen 2022, behaalde de 2e plaats bij de “Masters” en vertegenwoordigt ons land tijdens de wereldkampioenschappen 2023 in Cuba.

Afmeting van de foto is 50×68 cm en is afgedrukt op Chromaluxe. Door het ingenieuze ophangsysteem kunt u deze foto direct aan uw muur bevestigen en waardoor kunt u snel genieten van dit pronkstuk!

-HET VERHAAL ACHTER DE FOTO- 

Bijna altijd zwem ik aan het begin van de duik richting het mooie platform (Duikstek Bergse Diepsluis). Ook deze duik, alleen gaat het deze duik toch even anders. Voordat ik bij het platform ben, kom ik op de bodem dit prachtige stelletje tegen.
Van een geringe afstand zie ik dat een grote en fotogenieke heremietkreeft achteruit loopt en met één van z’n scharen een kleinere schelp stevig vasthoudt. Het eerste wat bij me opkomt, is dat het zeker tijd is voor een andere behuizing. Maar waarom ga je van groot naar klein verhuizen? Dat is niet handig als je groter wilt groeien! Maar wat blijkt? In de kleine schelp zit een kleine heremietkreeft verscholen.  
Het duurt een klein half uur voor de twee aan mij gewend zijn. Ze trekken zich niets aan van mijn aanwezigheid. Dan is het moment daar dat ik met mijn camera met de 45 mm lens de foto’s kan maken die ik in gedachten heb – ik wil ze samen op de foto. Zodra ze erop staan, laat ik ze met z’n tweeën verder scharrelen op de zandbodem!

De opbrengst van de veiling van de foto komt ten goede aan de realisatie van de natuurdocumentaire “Groene Stad Achter De Duinen”. De makers hiervan willen de kijker op een ongedwongen manier verleiden oog te krijgen voor de natuur, nieuwsgierigheid opwekken en zo betrokkenheid vergroten. De Noordzee met haar unieke kuststrook inclusief het strand, het schitterende duingebied, enkele fantastische bossen, heerlijke parken en waterpartijen met een fascinerend onderwaterleven worden op unieke wijze in beeld gebracht. Dit alles tegen de stedelijke achtergrond van onze Hofstad 

Camera en instellingen

Camera: Olympus OMD Mark II
Lens: 45 mm
Flitser(s): Sea & Sea YS-01
Instellingen: F9, 1/200, ISO 200

Inspiratie van de Groene Stad Achter De Duinen

Natuurdocumentaire “Groene Stad Achter de Duinen”. Een educatieve film in professioneel formaat over de biodiversiteit in het “Nationaal Park Hollandse Duinen” met als doel het verhogen van het bewustzijn en het creëren van respect voor de Haagse natuur. Door flora en fauna in beeld te brengen vanuit de beleving van plant en dier wordt de kijker, op een ongedwongen manier, bewuster van de natuur en wordt de betrokkenheid vergroot. 

De documentaire is primair niet bedoeld voor commerciële verkoop, maar wordt gemaakt voor het algemeen nut.

Wij makers willen de kijker op een ongedwongen en sprookjesachtig manier verleiden oog te krijgen voor de biodiversiteit van de natuur, nieuwsgierigheid opwekken en zo betrokkenheid vergroten.

In beeld wordt gebracht. De Noordzee met haar unieke kuststrook waar het strand niet mag ontbreken, ons schitterend duingebied, fantastische bossen, heerlijke parken en waterpartijen met een fascinerend onderwaterleven waar onze Hofvijver en stukjes groen in de stad ook deel van uitmaakt.

Het maken van een van de natuur met de stad Den Haag als middelpunt daarvan zowel boven als onder water die deel uitmaakt van het “Nationaal Park Hollandse Duinen”.

Bekijk onze teaser

www.groenestadachterdeduinen.nl

Deel dit bericht

Tips om te lezen over Duikvaker

Lia van Nieuwenhuizen heremiet met naam

Groene Stad Achter De Duinen

14 februari 2023

Deze foto is van twee Heremietkreeften die aan onze kust tussen de stenen van golfbrekers leven en is gedoneerd door onderwaterfotografe Lia van Nieuwenhuizen voor de realisatie van de natuurdocumentaire ‘Groene Stad Achter De Duinen’. Lia van Nieuwenhuizen was “Best Runner-Up” tijdens de Nederlandse kampioenschappen 2022, behaalde de 2e plaats bij de “Masters” en vertegenwoordigt…

Lees verder

Postcode Loterij steunt haaien bescherming project Sea Shepherd

24 oktober 2019

De langdurige samenwerking van Sea Shepherd met de regering van Gabon, een land aan de kust van Centraal-Afrika, heeft een nieuwe dimensie gekregen. Tijdens de uitzending van Koffietijd op donderdag 17 oktober werd Sea Shepherd Nederland directeur Geert Vons volledig onverwacht verrast met een toekenning van het ongelooflijke bedrag van €1.980.000 voor een uniek Sea Shepherd project om…

Lees verder

Kijktip: ‘De ramp op het wad’.

10 oktober 2019

Op Nieuwjaarsdag verloor het vrachtschip MSC Zoe honderden containers. Naast containers met elektronica, speelgoed en andere materialen, bevatten 2 containers gevaarlijke stoffen. In een 2-delige serie van Zembla wordt onder andere ingegaan op de vraag of de zeebodem ooit weer schoon wordt. Donderdag 10 oktober om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Lees verder

Coral Gardening op Duikvaker 2019

21 januari 2019

Wat is er fijner dan een duikvakantie? Natuurlijk neem je een SD-kaart vol memories mee naar huis, maar liefst zou je ook met een tastbare herinnering thuis komen. En wat is dan voor de hand liggend om mee te nemen? Mooie schelpen van het strand en misschien dat prachtige stuk dood koraal. Helaas, als je…

Lees verder
Hoge resolutie_Logo Save Our Sharks

Tentoonstelling over haaienbescherming op Duikvaker 2018

28 december 2017

Duikers en haaien hebben vaak een speciale band. Voor veel onderwaterenthousiasten is het zwemmen met haaien een wens en over het algemeen zijn duikers er goed van op de hoogte dat het aantal haaien wereldwijd achteruit gaat. Wie zich hierdoor aangesproken voelt kan op zaterdag 3 en zondag 4 februari 2018 zijn hart weer ophalen…

Lees verder

Informatie Duikvaker

Openingstijden

1 februari 2025 van 10.00 - 18.00 uur

2 februari 2025 van 10.00 - 17.00 uur

Locatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company

info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01