Duikvaker nieuws

Duiken in Kroatie: Ontdek de schoonheid van de onderwaterwereld

The flag of Croatia

Duiken in Kroatië is een onvergetelijke ervaring die het hart van elke duiker sneller doet kloppen. Met meer dan 1000 eilanden en een kristalheldere Adriatische Zee is het geen wonder dat Kroatië een geliefde bestemming is voor duikers van over de hele wereld.

De onderwaterwereld van Kroatië is ongeëvenaard in zijn diversiteit. Majestueuze riffen, betoverende grotten, dramatische canyons en een ongelofelijk rijke biodiversiteit aan zeeleven wachten op ontdekking. Elk eiland biedt een uniek avontuur, waardoor duikers steeds weer terugkomen voor meer.

De Dalmatische Eilanden zijn bijzonder populair, bekend om hun adembenemende natuurschoon en talrijke duikmogelijkheden. Of je nu kiest voor het ontdekken van complexe grottensystemen of het ervaren van levendige zee-ecosystemen, je zult gegarandeerd versteld staan van de schoonheid die je onder water tegenkomt.

Of je nu een beginner bent of een ervaren duiker, Kroatië biedt duiklocaties die passen bij elke vaardigheid en interesse. Van ondiepe duiklocaties langs de noordelijke Istrische kust tot diepere duikplekken in het zuiden, er is altijd een nieuw avontuur te beleven. Duiken in Kroatië is niet alleen duiken, het is een ontdekkingsreis door een adembenemende onderwaterwereld.

aerial view on islands and sea in the croatia utc

4 prachtige Duiklocaties in Kroatië

Kroatië kent talloze duiklocaties waar je jaarlijks voor wil terugkomen. Hieronder lichten we er 4 uit.

Biševo Grot, Eiland Vis

🚢 De Blauwe Grot en de Groene Grot zijn populaire bezienswaardigheden op de eilanden Biševo en Vis in Kroatië.

🌊 De Blauwe Grot, gelegen op het eiland Biševo, staat bekend om zijn prachtige blauwe licht, dat ontstaat door zonlicht dat reflecteert op de kalkstenen ondergrond.

⛴️ Bootexcursies vanuit Split bieden de mogelijkheid om zowel de Blauwe Grot als de Groene Grot te bezoeken.

🏝️ Het eiland Vis wordt aanbevolen voor een langer verblijf of eilandhoppen, en is over het algemeen rustiger dan andere locaties.

🗺️ Split is een handig startpunt voor het verkennen van de grotten, met regelmatig vertrek van boottochten vanuit de haven van Split.

Taranto, Dubrovnik

💣 Het wrak van de Taranto is een koopvaardijschip dat door de Italiaanse marine werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

🚢 De Taranto zonk in 1943 na het raken van een zeemijn, terwijl het meel en tractoren naar Dubrovnik vervoerde. Tractoren kunnen nog steeds worden gezien op de zeebodem als herinnering aan de laatste reis.

🤿 Je kan de Taranto verkennen op een diepte van 10 meter, waar ze de boeg van het schip tegenkomen en in een hoek van 45 graden afdalen naar de stoommachine. Het achterste deel van het schip bevindt zich op een diepte van 40 meter.

🐠 Het wrak dient als een habitat voor verschillende onderwatersoorten, waaronder harders, kardinaalvissen, schorpioenvissen, kreeften en octopussen.

🚧 De duik naar de Taranto is alleen geschikt voor gevorderde duikers. De diepte varieert van 23 tot 52 meter en de zichtbaarheid is goed.

Premuda, Pag

🏛️ De Kathedraal, ook wel bekend als “Katedrala,” is een populaire duikplek gelegen in Premuda, Kroatië.

🌊 De Kathedraal bestaat uit verbonden grotten met dieptes variërend van 10 tot 30 meter. De grotten bieden prachtige lichtstralen die door het poreuze plafond schijnen en hebben uitstekende zichtbaarheid.

🏝️ Premuda, het eiland waar De Kathedraal zich bevindt, is een klein en charmant eiland met ongeveer 50 inwoners. Het ligt ten zuidwesten van Silba en ten noordwesten van Škarda, en dient als het laatste eiland voor de Italiaanse kustlijn.

🌟 De Kathedraal wordt beschouwd als een van de top duiklocaties in Kroatië en wordt zelfs sterk aanbevolen voor niet-duikers die Premuda bezoeken.

Baron Gautsch

⚓️ Het wrak Baron Gautsch wordt beschouwd als het mooiste wrak in de Adriatische Zee.

🚢 Het was een Oostenrijks passagiersschip dat in 1908 werd gebouwd en in 1914 zonk door een explosie.

🌊 Het wrak ligt op een afstand van 9 zeemijlen van Rovinj en heeft een maximale diepte van 39 meter.

📜 Het wrak van Baron Gautsch staat onder bescherming van het Kroatische Ministerie van Cultuur, waardoor duiken alleen is toegestaan via geautoriseerde lokale duikcentra. 🗝️ Duikers mogen om veiligheidsredenen de eerste twee dekken van het schip betreden, wat een onvergetelijke ervaring biedt. Beste Tijd en Locaties voor Duiken in Kroatië

Croatia, Brac, Sumartin, Teenage girl under water

Wanneer kun je duiken in Kroatië?

Over het algemeen is het mogelijk om het hele jaar door te duiken in Kroatië. Het is een voortreffelijke Europese duikbestemming, vooral tussen april en november. Het klopt dat er veel toeristen zijn tijdens de zomermaanden, maar de warme temperatuur, het verfrissende water en de schoonheid van de onderwaterwereld zorgen ervoor dat de drukte snel wordt vergeten. 

Tijdens de zomer varieert de luchttemperatuur tussen de 17 en 35 graden Celsius, terwijl het water een aangename 27 graden Celsius bereikt. Het is belangrijk te weten dat de watertemperatuur kan variëren op basis van diepte en de nabijheid van zoetwaterbronnen.

Duikscholen in Kroatië

Duiken in erg populair in Kroatië. Duikers van over de hele wereld komen er naar toe. Het zal je dus niet verbazen, er zijn vele duikscholen in Kroatië. Op Duikvaker staan verschillende duikscholen. Volg onze deelnemerslijst en vraag tijdens Duikvaker om informatie over duiken in Kroatië.

Tot slot, goed om te weten over duiken in Kroatië

Duiken in Kroatië is enkel toegestaan is met een vergunning van de Kroatische Duikfederatie. Deze vergunning, die 12 maanden geldig is, wordt aangeboden aan gebrevetteerde duikers en kost ongeveer 15 euro.

Meer informatie

https://www.padi.com/nl/duiken-in/kroatie/

Deel dit bericht

Tips om te lezen over Duikvaker

The flag of Croatia

Duiken in Kroatie: Ontdek de schoonheid van de onderwaterwereld

16 juli 2023

Duiken in Kroatië is een onvergetelijke ervaring die het hart van elke duiker sneller doet kloppen. Met meer dan 1000 eilanden en een kristalheldere Adriatische Zee is het geen wonder dat Kroatië een geliefde bestemming is voor duikers van over de hele wereld. De onderwaterwereld van Kroatië is ongeëvenaard in zijn diversiteit. Majestueuze riffen, betoverende…

Lees verder
Magic Oceans Diving

Maak onvergetelijke duikreizen met Dive and Travel

16 januari 2023

Dive and Travel is op zaterdag en zondag 4 & 5 februari aanwezig op de 2023 editie van de Duikvaker in de Expo in Houten. Tijdens deze beurs kun jij als vanouds in onze stand terecht en ontmoet je ons team voor een persoonlijk gesprek en gepersonaliseerd advies over de meest uitlopende duikbestemmingen. Ons standnummer…

Lees verder
Duikvaker

Diving World viert jubileum tijdens Duikvaker 2023 met meer dan 20 internationale partners

22 december 2022

In 2023 is Diving World uiteraard weer aanwezig op Duikvaker! Dit jaar een bijzondere editie voor hen, zij vieren namelijk een prachtig jubileum. 25 jaar Diving World! Net als voorgaande edities van Duikvaker, zal Diving World worden omringd door meer dan 20 partners van over de hele wereld. Middels social media en haar nieuwsbrieven zal…

Lees verder
wahoo diving mobula action

Duiken met Wahoo Diving

6 december 2021

Er zijn best veel plekken op de Azoren waar je een kans hebt om mobula’s kunt zien. Het zijn vrij zwemmende roggen, zo’n twee meter breed, en slim genoeg om geïnteresseerd te zijn in duikers. Meestal zie je ze op een afstandje tijdens je safety stop, na een duik over het prachtige onderwaterlandschap waar je…

Lees verder
PadarIG high

Merapi, Indonesië duikvakanties

15 november 2021

Van Pulau Weh tot Triton Bay Merapi is dé specialist voor reizen naar Indonesië. Behalve rondreizen over de gehele archipel zijn ze ook de meest complete duikspecialist. Naast de gangbare (en vaak drukke) duikspots op Bali, Gili’s, Bunaken en Komodo bieden zij nog vele minder bekende en originele duiklocaties aan. Voor zowel de dikke als…

Lees verder

Informatie Duikvaker

Openingstijden

3 februari 2024 van 10.00 - 18.00 uur

4 februari 2024 van 10.00 - 17.00 uur

Locatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Duikvaker wordt georganiseerd door The Exhibition Company

info@exhibitioncompany.nl • www.exhibitioncompany.nl • +31 30 6666 358
IBAN: NL77 RABO 0341 4557 41 • KvK: Utrecht 30122269 • BTW: 803128046B01