Duiken in Kroatie: Ontdek de schoonheid van de onderwaterwereld

The flag of Croatia

Duiken in Kroatië is een onvergetelijke ervaring die het hart van elke duiker sneller doet kloppen. Met meer dan 1000 eilanden en een kristalheldere Adriatische Zee is het geen wonder dat Kroatië een geliefde bestemming is voor duikers van over de hele wereld.

De onderwaterwereld van Kroatië is ongeëvenaard in zijn diversiteit. Majestueuze riffen, betoverende grotten, dramatische canyons en een ongelofelijk rijke biodiversiteit aan zeeleven wachten op ontdekking. Elk eiland biedt een uniek avontuur, waardoor duikers steeds weer terugkomen voor meer.

De Dalmatische Eilanden zijn bijzonder populair, bekend om hun adembenemende natuurschoon en talrijke duikmogelijkheden. Of je nu kiest voor het ontdekken van complexe grottensystemen of het ervaren van levendige zee-ecosystemen, je zult gegarandeerd versteld staan van de schoonheid die je onder water tegenkomt.

Of je nu een beginner bent of een ervaren duiker, Kroatië biedt duiklocaties die passen bij elke vaardigheid en interesse. Van ondiepe duiklocaties langs de noordelijke Istrische kust tot diepere duikplekken in het zuiden, er is altijd een nieuw avontuur te beleven. Duiken in Kroatië is niet alleen duiken, het is een ontdekkingsreis door een adembenemende onderwaterwereld.

aerial view on islands and sea in the croatia utc

4 prachtige Duiklocaties in Kroatië

Kroatië kent talloze duiklocaties waar je jaarlijks voor wil terugkomen. Hieronder lichten we er 4 uit.

Biševo Grot, Eiland Vis

🚢 De Blauwe Grot en de Groene Grot zijn populaire bezienswaardigheden op de eilanden Biševo en Vis in Kroatië.

🌊 De Blauwe Grot, gelegen op het eiland Biševo, staat bekend om zijn prachtige blauwe licht, dat ontstaat door zonlicht dat reflecteert op de kalkstenen ondergrond.

⛴️ Bootexcursies vanuit Split bieden de mogelijkheid om zowel de Blauwe Grot als de Groene Grot te bezoeken.

🏝️ Het eiland Vis wordt aanbevolen voor een langer verblijf of eilandhoppen, en is over het algemeen rustiger dan andere locaties.

🗺️ Split is een handig startpunt voor het verkennen van de grotten, met regelmatig vertrek van boottochten vanuit de haven van Split.

Taranto, Dubrovnik

💣 Het wrak van de Taranto is een koopvaardijschip dat door de Italiaanse marine werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

🚢 De Taranto zonk in 1943 na het raken van een zeemijn, terwijl het meel en tractoren naar Dubrovnik vervoerde. Tractoren kunnen nog steeds worden gezien op de zeebodem als herinnering aan de laatste reis.

🤿 Je kan de Taranto verkennen op een diepte van 10 meter, waar ze de boeg van het schip tegenkomen en in een hoek van 45 graden afdalen naar de stoommachine. Het achterste deel van het schip bevindt zich op een diepte van 40 meter.

🐠 Het wrak dient als een habitat voor verschillende onderwatersoorten, waaronder harders, kardinaalvissen, schorpioenvissen, kreeften en octopussen.

🚧 De duik naar de Taranto is alleen geschikt voor gevorderde duikers. De diepte varieert van 23 tot 52 meter en de zichtbaarheid is goed.

Premuda, Pag

🏛️ De Kathedraal, ook wel bekend als “Katedrala,” is een populaire duikplek gelegen in Premuda, Kroatië.

🌊 De Kathedraal bestaat uit verbonden grotten met dieptes variërend van 10 tot 30 meter. De grotten bieden prachtige lichtstralen die door het poreuze plafond schijnen en hebben uitstekende zichtbaarheid.

🏝️ Premuda, het eiland waar De Kathedraal zich bevindt, is een klein en charmant eiland met ongeveer 50 inwoners. Het ligt ten zuidwesten van Silba en ten noordwesten van Škarda, en dient als het laatste eiland voor de Italiaanse kustlijn.

🌟 De Kathedraal wordt beschouwd als een van de top duiklocaties in Kroatië en wordt zelfs sterk aanbevolen voor niet-duikers die Premuda bezoeken.

Baron Gautsch

⚓️ Het wrak Baron Gautsch wordt beschouwd als het mooiste wrak in de Adriatische Zee.

🚢 Het was een Oostenrijks passagiersschip dat in 1908 werd gebouwd en in 1914 zonk door een explosie.

🌊 Het wrak ligt op een afstand van 9 zeemijlen van Rovinj en heeft een maximale diepte van 39 meter.

📜 Het wrak van Baron Gautsch staat onder bescherming van het Kroatische Ministerie van Cultuur, waardoor duiken alleen is toegestaan via geautoriseerde lokale duikcentra. 🗝️ Duikers mogen om veiligheidsredenen de eerste twee dekken van het schip betreden, wat een onvergetelijke ervaring biedt. Beste Tijd en Locaties voor Duiken in Kroatië

Croatia, Brac, Sumartin, Teenage girl under water

Wanneer kun je duiken in Kroatië?

Over het algemeen is het mogelijk om het hele jaar door te duiken in Kroatië. Het is een voortreffelijke Europese duikbestemming, vooral tussen april en november. Het klopt dat er veel toeristen zijn tijdens de zomermaanden, maar de warme temperatuur, het verfrissende water en de schoonheid van de onderwaterwereld zorgen ervoor dat de drukte snel wordt vergeten. 

Tijdens de zomer varieert de luchttemperatuur tussen de 17 en 35 graden Celsius, terwijl het water een aangename 27 graden Celsius bereikt. Het is belangrijk te weten dat de watertemperatuur kan variëren op basis van diepte en de nabijheid van zoetwaterbronnen.

Duikscholen in Kroatië

Duiken in erg populair in Kroatië. Duikers van over de hele wereld komen er naar toe. Het zal je dus niet verbazen, er zijn vele duikscholen in Kroatië. Op Duikvaker staan verschillende duikscholen. Volg onze deelnemerslijst en vraag tijdens Duikvaker om informatie over duiken in Kroatië.

Tot slot, goed om te weten over duiken in Kroatië

Duiken in Kroatië is enkel toegestaan is met een vergunning van de Kroatische Duikfederatie. Deze vergunning, die 12 maanden geldig is, wordt aangeboden aan gebrevetteerde duikers en kost ongeveer 15 euro.

Meer informatie

https://www.padi.com/nl/duiken-in/kroatie/

Deel dit bericht

Tips om te lezen over Duikvaker

pool thalassa dive wellbeing resort jpg

Thalassa Dive Resort: een vaste waarde op de Duikvaker

29 januari 2024

Thalassa Dive Resort is een van de meest toonaangevende duikresorts in Noord-Sulawesi, Indonesië. Thalassa Dive Resort, en Simone zijn al jarenlang een vaste waarde op de Duikvaker, de grootste Duikshow van Nederland. Dit jaar is Thalassa Dive Resort voor de 32ste keer aanwezig op de Duikvaker. Thalassa heeft altijd een stand gehad op de beurs,…

Lees verder
Cueva de Las Morenas Los Cristianos Buceadores junto a la Virgen

Tenerife: Duik tussen gezonken schepen of verken de vulkanische oorsprong van het eiland

16 januari 2024

Discover unique marine landscapes in the world, dive among sunken ships surrounded by the life that our ocean hides or explore the volcanic origin of our island. These are experiences that you can discover in Tenerife, a perfect enclave for diving enthusiasts with infinite treasures under its crystal-clear waters. With 60 dive sites all along…

Lees verder
Angel shark on the sand

Ontdek Lanzarote: Een Duikersparadijs binnen Handbereik

16 januari 2024

Embark on a captivating journey just a few flight hours away from most capitals of Europe, where a hidden gem awaits—a Biosphere Reserve declared by UNESCO in 1993. Welcome to the enchanting underwater realm of Lanzarote, a paradise that beckons explorers and nature enthusiasts alike. Dive into a world of wonders, where the underwater landscape…

Lees verder
ED Diveteam

Euro-Divers Lanzarote: Diving with Friends 

16 januari 2024

Bij Euro-Divers Lanzarote is ‘Diving with Friends’ niet zomaar een slogan. Of je nu alleen, met je buddy of in een groep komt duiken, iedereen is bij Euro-Divers Lanzarote van harte welkom. Ze duiken voornamelijk met kleine groepen, bestaande uit maximaal zes personen per instructeur. Ze proberen de groepen altijd samen te stellen op basis…

Lees verder
Foto Magic resorts promotie

Magic Resorts op Duikvaker 2024

11 januari 2024

Magic Resorts Filipijnen Kom langs bij Arie & Desiree op de stand van Dive and Travel (2B10) en kom alles te weten over Magic Resorts in de Filipijnen! Ontdek waarom Magic Island in Moalboal, Cebu en Magic Oceans in Anda, Bohol populaire duikbestemmingen zijn voor iedere duiker.  Magic Island – Moalboal, Cebu Magic Island in…

Lees verder